art anløp (myre)

   [ 44 foto ]

Art Anløp (Myre). 2003

Folk på Fryseriet

Vi dro til Øksnes der Elin kommer fra. Kommunens største bedrift, Myre Fiskeindustri as, var nylig nedlagt og 160 mennesker hadde mistet arbeidsplassen sin. Da vi kom i oktober hadde bedriften vært stengt i ett år, men mange hadde fortsatt håp om ny drift.


For å lage en hyllest til de som var berørt av den alvorlige situasjonen, ønsket vi å vise hverdagsbilder av de som jobbet ved bedriften mens det fortsatt var produksjon der. Vi fikk lov til å arrangere en happening i lokalene til den stengte bedriften, på folkemunne kalt Fryseriet. Før vi dro til Myre fikk Elin tilsendt den siste lønningslisten. Hun ringte rundt og ba folk om å få låne bilder de likte godt av seg selv - eller om de ville -  et som viste dem sammen med  familie og venner.


På åpningskvelden i oktober ble publikum møtt med videoprojisering på Fryseriets yttervegger. Samtidig gjorde fire unge bilførere seg klare utenfor Esso-stasjonen i Myre sentrum. Presis kl. 19:00 startet kjøreturen mot Fryseriet og videre gjennom Myre sentrum med tung dunkende bass slik de vanligvis gjør, men nå med Pergolesis "Stabat Mater" på full styrke. Bilene svingte sakte inn foran Fryseriet hvor publikum ventet. Magne som var vaktmester og passet på lokalene, tok i mot dem og  åpnet porten. Bilene kjørte sakte inn i Fryseriet med nedrullede vinduer og  "Stabat Mater", og ledet publikum inn til installasjonen i det tomme kjølerommet, hvor det ikke var kaldt lenger. Her ble de private bildene som vi hadde samlet inn projisert på veggen.


I løpet av tiden vi var på Myre gjennomførte vi flere happenings andre steder i Øksnes.

 

Vibeke Steinsholm | Elin Andreassen, 2003

Art Anløp (Myre), Fryseriet. Mats Børge, Steve, Jørgen, Stian.  2003. Foto: Øyvind Stavnes

Art Anløp (Myre), Fryseriet. Mats Børge. 2003. Kamera: Eva Charlotte Nilsen. Videostill

Art Anløp (Myre), Klobruket. Hilde, Robin, Eirik. 06:30. 5. okt. 2003. Videostill

Elin Andreassen. Vibeke Steinsholm 2003©